Bij Tremani weten we ook niet alles (maar wel bijna)

De competentieteams van Tremani

Door René Dings op 6 oktober 2017  |  blog

We werken bij Tremani met een team van veelzijdige ontwerpers en ontwikkelaars. We realiseren ons echter goed dat niet iedereen alles kan weten. Van alle kennisgebieden die relevant zijn voor ons werk hebben we er daarom een paar aangewezen die extra belangrijk zijn. Voor deze kennisgebieden hebben we competentieteams samengesteld, zodat we de kennis op deze gebieden (verder) kunnen ontwikkelen. 

Bij Tremani weten we ook niet alles (maar wel bijna)

De onderwerpen waar de competentieteams zich mee bezighouden, geven een goed beeld van wat we bij Tremani belangrijk vinden om goede producten te kunnen ontwikkelen. We hebben nu competentieteams op het gebied van Ontwerp, Programmeren, Usability, Analyse, Frontend, Security en SEO.

We lichten de inhoud van de verschillende teams hieronder toe:

  • Ontwerp - In dit team houden de ontwerpers elkaar op de hoogte van ontwerptrends op internet, van gereedschappen en hulpmiddelen, en van ontwerptechnieken.
  • Programmeren - Onze programmeurs komen regelmatig samen in het Programmeursoverleg. Ze maken afspraken over programmeerstandaarden en codekwaliteit, praten over ontwikkelingen op het gebied van technieken en tools, en delen oplossingen die ze gevonden hebben voor problemen waar ze tegenaan liepen.
  • Usability - Naast vormgeving en techniek is gebruiksvriendelijkheid voor Tremani altijd een belangrijk aandachtspunt. Het Usability-team zorgt dat onze kennis op dat punt altijd up-to-date is. Het team zorgt voor standaardoplossingen voor veelvoorkomende problemen, maar ook voor kennis en technieken die helpen bij het vinden van de beste oplossing bij specifieke problemen. Denk daarbij ook aan vaardigheden zoals het maken van wireframes en het schrijven van use cases.
  • Analyse - Ieder ontwikkelingstraject begint met een analysefase waarin we alle relevante informatie in kaart brengen. Het Analyse-team verzamelt en ontwikkelt onze kennis op het gebied van bijvoorbeeld gebruiksonderzoeken, expert reviews, acceptatietesten, data-analyse en workflowanalyse.
  • Frontend - Dit team richt zich helemaal op de 'frontend' van onze webapplicaties, dus het deel dat gebruikers in hun browser te zien krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kwaliteit van templates in html en css, en over tools en technieken om die templates in te ontwikkelen (zoals Bootstrap).
  • Security - Om de beveiliging van onze webapplicaties goed op orde te houden, houdt het Security-team onze kennis op peil op het gebied van security en privacy. Ze letten op risico's, interne procedures, richtlijnen en tools.
  • Testen - Dit competentieteam richt zich op onderwerpen die te maken hebben met het testen van onze webapplicaties, en dan met name aan geautomatiseerd testen. Denk daarbij aan Test-Driven Development (TDD), unittesten, functioneel testen en integratietesten.
  • SEO - Dit team houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met zoekmachineoptimalisatie: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de websites die we ontwikkelen goed te vinden zijn met zoekmachines zoals Google? We houden bij welke factoren van invloed zijn op de vindbaarheid, zodat we daar bij de ontwikkeling rekening mee kunnen houden. We verdiepen ons in het gebruik van hulpmiddelen zoals Google Analytics en Search Console.

Kennis die in de competentieteams wordt opgedaan, leggen we vast in ons interne documentatiesysteem, de GUPwiki. Bovendien houden we regelmatig korte presentaties voor alle collega's over nieuwe ontwikkelingen, vondsten of standaarden.

Door te werken in competentieteams worden onze kennisontwikkeling en kennisdeling gestroomlijnd. De leden van een competentieteam weten nu op welke onderwerpen ze zich moeten richten, en ook bij welke collega's ze terecht kunnen voor vragen over andere onderwerpen. Daardoor blijven we samen op de hoogte van alle ontwikkelingen en kunnen we nog betere applicaties ontwikkelen voor onze klanten.

 

Meer weten?
Wil je meer weten over onze competentieteams of heb je vragen over een specifiek onderwerp? Neem dan contact op met René Dings of Luuk Platschorre.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief