Een nieuwe versie van Texamen

Online hulp bij het schrijven van begrijpelijke teksten

Door René Dings op 17 juli 2018  |  project

Texamen is een online instrument van BureauTaal waarmee tekstschrijvers op een snelle en objectieve manier het taalniveau van hun teksten kunnen bepalen. Zo kunnen zij hun teksten gemakkelijker afstemmen op de doelgroep. In 2010 hebben we de eerste online versie van Texamen ontwikkeld en die is sindsdien door veel klanten met veel plezier gebruikt. BureauTaal wilde nu de taalkundige analyse van de teksten graag verbeteren om zo nog beter het niveau van de teksten vast te kunnen stellen. Bovendien was de wens om gebruikers beter te ondersteunen bij het wegwerken van de knelpunten in de tekst. Daarom hebben we nu samen met Irion een compleet nieuwe versie ontwikkeld van deze innovatieve webtoepassing.

Een nieuwe versie van Texamen

De nieuwe versie van Texamen geeft gebruikers niet alleen inzicht in het taalniveau van hun tekst, maar laat ook zien waar de tekst verbeterd kan worden.

Hoe kun je werken met Texamen?

Na het inloggen kom je direct op een pagina waar je jouw tekst kan invoegen. Dat kan door de tekst daar zelf te typen of door de tekst te plakken uit bijvoorbeeld Word. Als alle tussenkopjes en opsommingen goed staan, druk je op de knop 'Bepaal tekstniveau'. Texamen analyseert je tekst grondig en stelt een taalniveau vast. Daarvoor gebruikt Texamen de cef-niveaus die lopen van A1 tot en met C2. Naast de tekst staan zes knoppen waarmee je stukken van de tekst kunt laten markeren die de tekst ingewikkeld maken. Zo kun je gemakkelijk zien waar de lange zinnen, de ingewikkelde zinnen, de passieve zinnen, de nominalisaties, de moeilijke woorden (zoals 'nominalisaties') en de formele woorden zitten. Als je het taalniveau van de tekst wilt verlagen, kun je beginnen met het aanpassen van die onderdelen en de tekst daarna opnieuw laten analyseren. En zo ga je door tot de tekst naar wens is. Met één druk op de knop kun je ook alle moeilijke onderdelen uit de tekst laten verwijderen. Zo kun je zien wat er van je tekst overblijft voor lezers die zelf niet zo taalvaardig zijn.

Hoe werkt Texamen (achter de schermen)?

Allemaal heel handig natuurlijk, maar hoe werkt dat dan achter de schermen? Als de gebruiker zijn tekst indient, sturen wij die naar de webserver van Irion. Daar wordt de tekst volledig automatisch taalkundig geanalyseerd. De software van Irion kijkt niet alleen waar moeilijke woorden en zinnen staan, maar bepaalt ook de gemiddelde woord- en zinslengte. Al die parameters worden samengevoegd en teruggestuurd naar onze webserver. Daar vergelijken we al die parameters op een slimme manier met honderden andere  teksten die we eerder al geïndexeerd hebben. Op basis van die vergelijking stellen het systeem het taalniveau van de tekst vast. Omdat Irion ook doorgeeft waar in de tekst precies de moeilijke woorden en zinnen gevonden zijn, kunnen we die gemakkelijk markeren als de gebruiker dat wil.

Op deze manier biedt Texamen gebruikers de mogelijkheid om op eenvoudige manier hun teksten te analyseren. Door de knelpunten te markeren, kan de gebruiker de tekst aanpassen zodat die het gewenste taalniveau krijgt. Handig... van Tremani.


Wil je meer weten over Texamen? Kijk dan op www.texamen.nl.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by