Een responsive website voor Astronomie.nl

Mobiel lezen over sterren, telescopen en hemelverschijnselen

Door René Dings op 28 juni 2016  |  project

Astronomie.nl is een website met uitgebreide informatie over de Nederlandse sterrenkunde. Nieuws, achtergronden, informatie over observatoria en instrumenten, veelgestelde vragen, een encyclopedie, speciale informatie voor docenten en scholieren... het staat er allemaal op. Over het aanbod aan informatie was dus weinig te klagen, maar helaas werkte de website niet goed op smartphones. Daarvoor heeft NOVA de hulp van Tremani ingeschakeld.

Een responsive website voor Astronomie.nl

Het uitgangspunt van NOVA was duidelijk: er moest niks veranderen aan de vormgeving en structuur, maar de website moest wel geschikt worden voor mobiel gebruik. De pagina's van de website moesten allemaal netjes worden weergegeven op de verschillende beeldschermformaten van smartphones en tablets. Voor de bezoekers die gebruikmaakten van laptops op desktop-pc's moest er niks veranderen.

Astronomie.nl bezoeken op een tablet

We hebben de techniek van de website en de opbouw van de pagina's goed bestudeerd, en op basis daarvan een plan opgesteld voor een responsive versie van de website. Bij een website die responsive is, past de weergave zich automatisch aan aan het formaat van het scherm. In het plan hebben we voor diverse schermformaten vastgelegd op welke manier de informatie moet worden weergegeven. We maakten compleet nieuwe html-templates voor de verschillende pagina's van de website en koppelden deze aan het gebruikte contentmanagementsysteem. Met deze aanpassingen is de uitgebreide informatie eindelijk ook netjes toegankelijk voor mensen die de website op hun mobiel bezoeken.

NOVA was erg tevreden met het resultaat: "Onze website ziet er nu ook mobiel goed uit. Dat hebben @rndngs en zijn mensen heel goed gedaan." En dat horen we altijd graag.

Bekijk de website zelf op www.astronomie.nl (liefst op je mobiel natuurlijk).

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by