Het is World Usability Day!

User centered design by Tremani

Door Luuk Platschorre op 12 november 2015  |  blog

Het is World Usability Day! Ofwel, in goed Nederlands: Wereldgebruiksvriendelijkheidsdag! Gefeliciteerd, u als gebruiker staat centraal vandaag. Al is het natuurlijk jammer dat we er een speciale dag voor nodig hebben, want wat ons betreft zou de gebruiker elke dag van het jaar centraal moeten staan. Al is het alleen maar omdat de Nederlandse naam van deze dag niet echt gebruiksvriendelijk is.

Het is World Usability Day!

Gebruiksvriendelijkheid is een aspect dat door elke ontwikkelaar wordt geclaimd en volmondig beleden. Helaas maakt de wereld om ons heen pijnlijk duidelijk dat niet elk product of applicatie ook daadwerkelijk goed te gebruiken is. Laat staan dat het gebruik als plezierig wordt ervaren ... 

Usability, en het huidige toverbegrip UX-design (de experience!) zitten bij Tremani in de diepste vezels. Opgericht vanuit twee product-ontwerpbureaus was al snel gebruiksgemak, leidend tot gebruiksplezier, de onderliggende leidende component. En toen bleek dat vooral op het net opgroeiende Wereldwijde Web veel gebruikersproblemen ontstonden. Pardon: ... uitdagingen te vinden waren!

Tremani is daar middenin gesprongen, vooral omdat we aan veel applicaties werken waar gebruiksvriendelijkheid nu eenmaal van het grootste belang is. Zoals bijvoorbeeld Toets.nl: onze toetsapplicatie TOA waarmee duizenden MBO-studenten in Nederland dagelijks een toets afnemen. In een van de grootste toetsapplicaties van Nederland willen we taal- en rekenkennis testen, niet computervaardigheid. In een toetssituatie is de gebruiker toch al zenuwachtig, omdat het nu eenmaal belangrijke examens behelst voor zijn of haar opleiding.

Achter de schermen is ook een bijzonder complexe workflow te vinden, met toetsenbouwers, docenten en opleidingsadministrateurs die dagelijks al die duizenden toetsen maken, klaarzetten en nakijken. Een drukte van belang, waarmee het belang van een uitzonderlijk goed bruikbare interface duidelijk uit te leggen is. En je regelmatig de gebruikers moet peilen naar hun ervaringen ...


Voor de Dutch Green Building Council (DGBC) heeft Tremani een set complexe certificatietools ontwikkeld: de Assessmenttools. Gebaseerd op de BREEAM duurzaamheidseisen kunnen gebouwen en gebieden in Nederland hiermee een duurzaamheidscertificaat verdienen. Experts, assessoren en gebouweigenaren kunnen zich in een zo optimaal mogelijke omgeving richten op hun eigenlijke taak: het beoordelen van de duurzaamheid. 

De interface valt hen - als het goed is - niet eens op. Maar geeft wel altijd goed overzicht en ondersteuning bij de dagelijkse taken.


Tremani heeft ook ervaring met gebruiksonderzoek en usability-interventies voor derden. Hiermee ondersteunen we ontwikkelaars die er even niet uitkomen. Zo mochten we in sneltreinvaart de IMO onderzoeken - een interne verkeersmonitorapplicatie van Rijkswaterstaat. Deze applicatie was zo uitgebreid, dat gebruikers door de bomen het bos niet meer zagen.

Met een snel usability-onderzoek (de gebruiker centraal!) en een vlot herontwerptraject hebben we de applicatie in een paar weken tijd kunnen voorzien van een goed begrijpelijke interface, en daardoor een functionele toekomst! 


Maar het hoeft niet groot. We maken ook "gewone" websites. En daar zit het gebruiksgemak in kleine dingen. Een heldere menustructuur. Altijd je hoofd- en submenu in beeld. Helder taalgebruik, zonder moeilijke zinsconstructies of jargon. Een taalwissel niet met vlaggetjes maar met namen van de taal, in tekst. Een contactformulier, natuurlijk, maar altijd ook een doodnormale e-maillink voor het geval een gebruiker dat liever heeft. Als je niet weet waarom dat allemaal belangrijk is, vraag het ons ... we vertellen er graag over! Meld u aan voor onze nieuwsbrief