Innovatief testen met het VR-assessment

Onderdompelen in een virtueel rollenspel

Door René Dings op 31 oktober 2018  |  project

Onze klant Van der Maesen Koch heeft samen met Eello en Slim Assessments het initiatief genomen voor de ontwikkeling van het VR-assessment. Het VR-assessment is een innovatieve simulatie-oefening waarin je als deelnemer in een werksituatie wordt geplaatst alsof je er zélf bij bent. Een rollenspel, maar dan virtueel. Het instrument biedt interessante mogelijkheden voor de training of werving & selectie van medewerkers. Tremani leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het instrument.

Innovatief testen met het VR-assessment

Om deel te nemen aan het VR-assessment moet je een VR-bril opzetten. Met die VR-bril kom je in een realistische werksituatie terecht, bijvoorbeeld een projectvergadering. Je observeert het groepsproces door actief om je heen te kijken en je beoordeelt het gedrag van de mensen om je heen door vragen te beantwoorden. Op basis van je antwoorden wordt er na de test een rapport samengesteld over jouw gedrag en je sociale inzicht. Het instrument is gebaseerd op bewezen assessment-methodieken, maar heeft toch een aantal voordelen ten opzichte van tradionele assessments. Zo biedt het VR-assessment een unieke ervaring, een simulatie in een groepscontext (in plaats van een tweegesprek) en zijn het spel en de score gestandaardiseerd (waardoor vergelijken van resultaten eerlijker is).

Voor de ontwikkeling werkten wij samen met Moving Target en Webuildapps. Moving Target verzorgde de productie van de VR-video en Webuildapps bouwde de app zoals die in de bril wordt afgespeeld. Tremani ontwikkelde de complete beheeromgeving bij het systeem waar alle content kan worden beheerd (de video's, vragen en teksten) en waar op basis van scoremodellen de rapportages worden gegenereerd. We hebben daarvoor een uitbreiding gebouwd op het testportaal T-station dat we eerder voor Van der Maesen Koch hebben ontwikkeld en waarin ook andere tests en assessments worden afgenomen. Daarnaast ontwikkelden we een automatische koppeling voor de communicatie tussen T-station en de app. Die koppeling zorgt ervoor dat alle content voor het assessment beschikbaar is en dat na afloop de antwoorden centraal worden verwerkt. Oh, en en passant hebben onze ontwerpers ook het beeldmerk voor het VR-assessments verzorgd.


Probeer het zelf!

Voor het echte VR-assessment moet je een goede VR-bril met koptelefoon gebruiken, zodat je helemaal kunt onderdompelen in de virtuele wereld met 3D-video en 3D-geluid. Met onderstaande video kun je echter al een goede indruk krijgen van het VR-assessment. Als je deze video op een computerscherm bekijkt, kun je om je heen kijken door het beeld met je muis te verslepen. Als je de video op je telefoon afspeelt en deze in een VR-bril plaatst, krijg je nog iets meer mee van de VR-ervaring. Vergeet niet om de video dan eerst even in de cardboard-modus te zetten. 

Kijk ook op de website van Van der Maesen KochMeld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by