Interieurplatform INSIDE/INSIDE

Onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur

Door Luuk Platschorre op 28 november 2018  |  project

Er is al jaren veel aandacht voor de duurzaamheid van kantoorgebouwen. Het is dus heel begrijpelijk dat er ook steeds meer aandacht is voor de duurzaamheid van interieurs. Hoe milieubelastend zijn de interieurproducten en materialen waar je uit kunt kiezen, en welke invloed hebben ze op de gezondheid van werknemers? Het is moeilijk om een objectief antwoord op die vragen te krijgen. DGBC, Ex Interiors en NIBE hebben daarom samen het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een online platform waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is: INSIDE/INSIDE.

Het platform INSIDE/INSIDE is bedoeld voor interieurarchitecten, facilitair medewerkers en ontwikkelaars. Zij kunnen gedetailleerde informatie lezen over producten en materialen die in interieurs kunnen worden gebruikt, van plafondplaat tot vloerbedekking, van barkruk tot monitorstandaard en van muurverf tot raamdecoratie. Gebruikers kunnen zo de milieu- en gezondheidsimpact van verschillende producten bekijken en vergelijken. Door alle producten en materialen te selecteren en daarbij de hoeveelheden op te geven, kan worden vastgesteld welke impact het interieur op het milieu heeft. De output kan bijvoorbeeld worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen.

Tremani heeft vanaf het begin van de ontwikkeling van het platform meegedacht over de toe te passen functionaliteiten en technieken. Leveranciers van producten en materialen moeten de data laten doorrekenen door externe partijen, die data in standaard importformaten moeten kunnen aanleveren. We maakten na een uitgebreide analyse een technisch ontwerp voor de milieu-database waar alle gegevens over producten en materialen in wordt opgeslagen en beheerd. Aandachtspunten daarbij waren dat database goed schaalbaar moest zijn en dat er gewerkt wordt met strikte procedures om data toe te kunnen voegen en bij te werken. 

En we verzorgden de complete ontwikkeling van de website, van grafisch ontwerp tot oplevering. Bij de website hebben we een API ontwikkeld om de data beschikbaar te maken voor derden.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op www.insideinside.nl


Meld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by