Nooit meer faxen...

Het einde van een tijdperk.

Door René Dings op 8 april 2014  |  blog

Deze week schakelen we na jaren trouwe dienst ons faxapparaat uit. Dan kunnen we dus niet meer faxen en ook nooit meer gefaxt worden. Maar waarschijnlijk is er niemand die dat gaat missen.

Nooit meer faxen...

Ons faxapparaat - een heuse Samsung SF800 - is al sinds 1996 ononderbroken in gebruik. Eerst bij een voorloper van Tremani en vanaf 1998 bij Tremani zelf. Ik herinner me nog goed dat we het apparaat kochten; het kostte 700 gulden en daarmee was het nog een hele tijd met afstand onze grootste investering. Het ding was het geld meer dan waard, want in die tijd hoorde je er als bedrijf pas echt bij als je een postbus én een faxnummer had. En dat hadden wij. Met de fax kochten we als het ware ons bestaansrecht als bedrijf.

Met het apparaat konden we niet alleen faxen, maar ook gewoon bellen. Ik zal het hoge gepiep en gekraak niet vergeten dat te horen was als je eens per abuis de telefoon opnam als iemand ons een fax stuurde. Een blik op de snelkeuzeknoppen onder het klepje haalt nog meer oude herinneringen naar boven. Een van de knoppen hadden we voorgeprogrammeerd om onze buzzer te bellen - wie weet nog waar je die voor kon gebruiken? De telefoonnummers van onze allereerste klanten staan nog steeds ingesteld, net als de nummers van een paar vrienden die toen af en toe wat voor ons bijklusten. En natuurlijk: het faxnummer van onze hosting provider uit die tijd. Daar waar nu alles online en per e-mail gaat, moest toen iedere aanvraag van een domeinnaam of hostingpakket nog met een dikke stapel papier per fax worden bevestigd.

In de achttien jaar dat het faxapparaat ons van dienst is geweest, is er behoorlijk wat papier doorheen gegaan. Voor menig project is de opdracht per fax aan ons bevestigd. Er waren ook nog wel eens klanten die hun schetsen met wensen en ideetjes naar ons faxten. Ik herinner me de nieuwe medewerker die het te verzenden A4'tje keer op keer weer opnieuw invoerde en verzond, "want hij komt er steeds weer uit". En ik herinner me vooral ook die keer dat een klant alle teksten van zijn website had uitgeprint, er met pen hier en daar wijzigingen bij had gekrabbeld en de dikke stapel met moeilijk leesbare correcties aan ons faxte met het verzoek om de wijzigingen meteen even in de website door te voeren. Kort daarna hebben we de eerste versie van ons Wabbit cms geïntroduceerd...

We faxen zelf al een hele tijd niet meer. Toen een stagiair ons onlangs vroeg wat "dat ding daar op dat kastje" was, was het antwoord "een faxapparaat" al niet meer voldoende want toen wist hij nog steeds niet wat het was. De laatste jaren kwam op het apparaat eigenlijk alleen nog maar faxspam binnen: aanbiedingen van bedrijvengidsen zoals de 'World Company Directory' met het vriendelijke verzoek om onze 'excellent ranking' nog even te bevestigen, zodat we weer een jaar lang verzekerd waren van opname in hun gids. Aanbiedingen waarin steevast nog onze oude bedrijfsnaam of een adres van tien jaar geleden werd gebruikt - gegevens uit de tijd dat de fax nog echt gebruikt werd.

Faxen is niet meer van deze tijd; ons faxapparaat heeft het einde van het medium overleefd. De reden dat we nu gaan overstappen, is dat we binnenkort via voip gaan bellen. Een mooi moment om ons oude apparaat in de collectie van het Tremani-museum op te nemen, naast de iMac, de uiervlag en de buzzer.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by