Straatnamen van Delft

Herkomst en betekenis van alle straatnamen van Delft

Op 30 januari 2013  |  project

De app 'Straatnamen van Delft' biedt de herkomst en betekenis van alle straatnamen van Delft. Je kunt op je telefoon dwalen over de kaart op zoek naar nieuwe straatnamen. Loop je met je telefoon op straat? Dan kun je gemakkelijk opzoeken hoe de straten in de directe omgeving aan hun namen komen. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken naar personen en trefwoorden.

Straatnamen van Delft

De geschiedenis van Delft is vastgelegd in de straatnamen. Vroeger zat in een straatnaam vaak een verwijzing naar de bewoners, het gebruik of de locatie van de straat. In de Delftse binnenstad zie je veel van die verwijzingen in de straatnamen terug. In de nieuwere buitenwijken hebben de straatnamen vaak één gezamenlijk thema. Sommige thema's zijn heel algemeen, zoals bomen, vogels en componisten. Maar veel van de thema's zijn typisch Delfts; ze verwijzen bijvoorbeeld naar Delftse verzetsstrijders, Delftse weldoeners of de oude hoefslagen van de Hof van Delft.

Achter straatnamen schuilen vaak hele verhalen. Wat is het verhaal van de 'kromme lijn' en de Crommelinlaan? Wie waren Ruys de Beerenbrouck, Van Foreest en Schoemaker? Liepen er echt ooit kalveren in het Kalverbos? En hoe oud is de Oude Delft eigenlijk? Met de app 'Straatnamen van Delft' leer je op een leuke manier meer over de geschiedenis van de stad.

Tremani ontwikkelde de complete app. De informatie over de straatnamen is verzorgd door Peter van der Krogt, schrijver van het boek 'Straatnamen in Delft'.

Gratis te downloaden

De app is beschikbaar voor Apple en Android. Je kunt de app gratis downloaden via www.straatnamenvandelft.nl.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief