T-station: een compleet systeem voor testen, toetsen en trainen

Op 2 maart 2011  |  project

Het afgelopen halfjaar hebben we hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw testportaal voor Van der Maesen & Koch: T-station. Het systeem is op 1 maart 2011 officieel in gebruik genomen.

Van der Maesen & Koch HRM-Advies levert innovatieve instrumenten en methoden voor assessment en competentie-ontwikkeling. We werken al meer dan tien jaar met hen samen. De afgelopen jaren ontwikkelden we een aantal mooie en innovatieve instrumenten zoals de SQ-test, de Webcamtest en de CamCoach. Het bijzondere van deze tests is dat er veel gebruik wordt gemaakt van bewegend beeld en geluid.

SQ-test in T-station 

Een compleet nieuw systeem

Begin 2010 heeft Van der Maesen & Koch besloten om alle instrumenten aan te gaan bieden via een nieuw testportaal dat helemaal state of the art is. Tremani heeft dat testportaal mogen ontwikkelen. Het resultaat daarvan is T-station, een compleet systeem voor testen, toetsen en trainen. Alle online instrumenten van Van der Maesen & Koch zijn in het nieuwe systeem overgezet. Daarmee biedt T-station een uitgebreide portfolio met innovatieve en zorgvuldig ontwikkelde tests en trainingsmodules.

T-station biedt uitgebreide mogelijkheden voor testbeheer en -afname. De webapplicatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • testbeheer - Het beheer van een itembank met opgaven van verschillende vraagtypen. Bij het samenstellen van tests heeft de beheerder een groot aantal handige mogelijkheden.
  • gebruikersbeheer - Het beheer van alle gebruikers van het systeem: kandidaten, beoordelaars, beheerders en testconstructeurs.
  • afnamebeheer - Het klaarzetten van tests en het volgen van de afnames. Gemaakte tests kunnen afhankelijk van de vraagtypen automatisch of handmatig worden beoordeeld. Resultaten inzien en opvragen van rapportages.
  • licentiebeheer - Het beheer van klantgegevens en het toewijzen van licenties op het gebruik van het systeem.
  • testspeler - Dit is de omgeving waarin kandidaten hun tests maken.

Beheren van tests in T-station

Voordelen in gebruik

Het gebruik van T-station biedt Van der Maesen & Koch allerhande voordelen. Zo is het samenstellen en beheren van alle tests ineens heel gemakkelijk mogelijk vanuit één centrale beheeromgeving. Het is eenvoudig mogelijk om op maat instrumenten samen te stellen voor specifieke toepassingen. Items kunnen voortaan ook in meerdere verschillende tests worden opgenomen. Vanaf nu is het ook mogelijk om binnen één test verschillende soorten items door elkaar heen aan te bieden. Door de afwisseling wordt het werken aan een test of trainingsinstrument veel realistischer en uitdagender.

T-station is ontwikkeld om met andere (test)systemen te communiceren. Hierdoor is het goed mogelijk om de afname van tests binnen een andere test- of toetsomgeving te laten plaatsvinden.
 

Voorbeelden van tests

De SQ-test is een multimediale versie van een situationele beoordelingstest (of in het Engels: een Situational Judgment Test SJT). Een test bestaat meestal uit ongeveer vijftien videoscènes waarin interacties zijn gespeeld door acteurs. Bij iedere situatie worden vier video's met mogelijke reacties getoond. Kandidaten moeten voor iedere reactie hun oordeel geven over de effectiviteit van het sociaal gedrag. Een sociaal intelligente medewerker schat de effectiviteit van gedrag goed in, rekening houdend met de belangen van verschillende betrokkenen.

De Internet Cognitieve Capaciteiten Test (ICCT) geeft inzicht in de algemene cognitieve competenties van de sollicitant. De test voorspelt het gemak waarmee personen zich nieuwe kennis en vaardigheden eigen maken en waarmee ze complexe problemen oplossen. Er zijn vier onderdelen: analogieën, diagrammen, cijferreeksen en figuurreeksen. Ieder onderdeel moet in beperkte tijd worden afgerond.

Bij de Webcamtest worden de sociale vaardigheden van een kandidaat gemeten. In de test krijgt een kandidaat een aantal gefilmde praktijksituaties aangeboden. Deze situaties worden gespeeld door een acteur en als video aangeboden. De kandidaat bekijkt steeds de videoscène en reageert vervolgens mondeling op de situatie. Het antwoord wordt opgenomen door de webcam en opgeslagen op de webserver. Een adviseur kan de opgeslagen respons online bekijken en  beoordelen aan de hand van scoringsinstructies.

 

T-station. Met de T van Testen, Toetsen en Trainen. En een klein beetje van Tremani.

 

Link:
t-station website

Meld u aan voor onze nieuwsbrief