Texamen

Vergroot de kwaliteit van je teksten

Door René Dings op 16 februari 2010  |  project

Tremani ontwikkelde Texamen in opdracht van BureauTaal en in samenwerking met Irion. Texamen is een innovatieve webapplicatie waarmee het mogelijk is om snel en objectief het taalniveau van een tekst vast te stellen. Het instrument is bedoeld voor tekstschrijvers die de kwaliteit van hun teksten willen vergroten.

Texamen

Taalniveaus

Hoe weet je nu of de teksten in je folder of op je website wel te begrijpen zijn voor je doelgroep? Texamen is het antwoord op die vraag. Met Texamen kun je het taalniveau van teksten meten. Daarbij wordt ook de vraag beantwoord welke elementen in de tekst verantwoordelijk zijn voor de hoogte van het taalniveau.

Texamen online

Texamen was als instrument in eerste instantie alleen op papier beschikbaar. Tremani heeft nu in nauwe samenwerking met BureauTaal en Irion een online versie van Texamen ontwikkeld. Deze online versie van Texamen werkt zeer eenvoudig. Met kopiëren en plakken zet je een tekst in het invoerscherm. In een fractie van een seconde krijg je vervolgens het taalniveau op je beeldscherm, inclusief informatie over welke tekstkenmerken de hoogte van het taalniveau bepalen. Zo weet je direct of je tekst begrijpelijk is voor lezers met een bepaald taalniveau.

Onze werkzaamheden

  1.  We hebben de gebruikersinterface van Texamen ontwikkeld. Gebruikers kunnen in deze interface hun tekst invoeren. De interface verzendt de gegevens vervolgens naar de software van Irion, waar de tekst wordt geanalyseerd. De software stuurt een xml-bestand terug met de kenmerken van de tekst.
  2. We hebben een neuraal netwerk ontwikkeld dat op basis van de tekstkenmerken het taalniveau bepaalt. Het neuraal netwerk is getraind met een groot aantal teksten waarvoor het taalniveau door deskundigen is bepaald.
  3. Bedrijven die Texamen willen gaan gebruiken, kunnen daarvoor een licentie aanschaffen. We hebben een beheeromgeving ontwikkeld waar BureauTaal alle informatie over licentie en gebruikersgegevens kunnen beheren. In deze omgeving is het ook mogelijk om het gebruik van het systeem te analyseren.

Bekijk de website op www.texamen.nl

Meld u aan voor onze nieuwsbrief