Vernieuwde BREEAM-NL Assessmenttools

Door Luuk Platschorre op 7 maart 2014  |  project

Tremani verzorgt al enkele jaren de online Breeam Assessmenttools voor de Dutch Green Building Council, waarmee een duurzaamheidscertificering voor gebouwen kan worden verkregen. Begin maart 2014 hebben alle Assessmenttools een forse update gekregen, en is de InUse-tool qua techniek bij de overige gevoegd.

Vernieuwde BREEAM-NL Assessmenttools

BREEAM is een in Engeland ontwikkelde methode om de duurzaamheid van een gebouw of een gebied vast te stellen. Een duurzaamheidschecklist, als het ware. Als een bestaand gebouw of een ontwerp voor een nieuw gebouw voldoende duurzaam is, kan een certificaat verkregen worden met de behaalde score. Dit certificaat kan bijvoorbeeld weer bij vergunningsaanvragen gebruikt worden. De duurzaamheidsbeoordeling wordt gedaan door experts en is tamelijk ingewikkeld: complexe scoreberekeningen, en ingewikkelde sets met eisen. Een aloude checklist voldoet hier al lang niet meer: er is een meedenkende en rekenende applicatie nodig. En sinds enkele jaren bouwt Tremani die voor de DGBC, die in Nederland deze certificaten uitreikt.

De online NieuwbouwToolbox bestond al, maar is nu gemoderniseerd en aangepast aan de internationale Breeam-styling. Het interface-ontwerp is nog sterker toegespitst op het feit dat het een echte online applicatie is: je moet er in kunnen werken. Gebruiksvriendelijkheid is daarmee een vereiste, en doordat Tremani van nature veel aandacht besteedt aan usability is een mooie set applicaties ontstaan met een enorme rijkdom aan functionaliteit.

Assessmenttool

Nieuw in het spectrum is de InUseToolbox. DGBC had al een InUse-tool, om bestaande gebouwen te certificeren, maar deze voldeed niet meer aan de huidige eisen. De InUseToolbox is daarom van de grond af aan opnieuw gebouwd, op basis van de NieuwbouwToolbox.

"Zit er al mee te werken en het ziet er goed uit. Het up-loaden en koppelen van bestanden gaat nu een stuk beter!! Complimenten aan het team!"

Tremani heeft een vaste kern gebouwd die scoreberekeningen, interface en methodieken voor alle tools gelijk trekt, terwijl er toch ruimte blijft om elke nieuwe tool weer van eigen functionaliteit te voorzien. De berekeningen voor bestaande gebouwen wijken natuurlijk sterk af van de duurzaamheidsaspecten van nieuw te bouwen objecten, en die flexibiliteit is aanwezig: op een vaste basis kan worden gevarieerd. Maar doordat de kern van alle tools gelijk is, is beheer vele malen eenvoudiger geworden, en kan een vertaling of functionaliteitswijziging eenvoudig direct worden doorgevoerd in alle tools.

Tremani heeft het hele traject verzorgd, van ontwerp tot realisatie. ​Alle techniek is gebouwd op basis van het krachtige Yii-framework. Bij de introductie van de tools is een gecompliceerde data-migratie van alle tools uitgevoerd: de verschillende tools, die allemaal live in gebruik zijn en vele gigabytes aan data en bewijsmateriaal herbergen, zijn in één strakke operatie van verschillende servers naar één geoptimaliseerd servercluster verhuisd, voorbereid op de toekomst. Dankzij een goede voorbereiding en vele jaren ervaring kan Tremani ook dergelijke grote dataverhuizingen probleemloos verzorgen. 

Bekijk de BREEAM-NL Assessmenttools online:

NieuwbouwToolbox

InUseToolbox

GebiedenToolbox

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by