Wat nou 'lelijk'?

Werken in hightech architectuur

Door René Dings op 21 februari 2018  |  blog

We zitten nu ruim een half jaar in ons nieuwe kantoor en het bevalt ons hier prima. Enige minpuntje is wellicht dat als we vertellen in welk gebouw we nu zitten, mensen soms vragen of dat "dat lelijke gebouw" is. Maar wij vinden het gebouw helemaal niet lelijk... het is maar net hoe je dat bekijkt. Tijd om er eens wat meer over te vertellen.

Wat nou

Toegegeven: het is zeker een opvallend kantoorgebouw. Het is vormgegeven in een stijl die ooit 'hightech' was, maar duidelijk niet heel tijdloos is. De witte gevelplaten lijken op restanten van een oude Saturnus-raket, de vrolijke afgeronde raampjes met de dikke rubberen afdichting doen denken aan een schip en met de rode trekstangen aan de uit het pand stekende blokken zit je zo in gedachten bij het Centre Pompidou in Parijs. En wat doen die blokken daar eigenlijk?

De architecten van het gebouw zijn Jan Brouwer en Aart van der Meulen. Brouwer studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en begon na zijn studie zijn eigen architectenbureau in Den Haag. Hij is een Nederlandse representant van hightech architectuur. Uit zijn werk spreekt een geloof in vooruitgang door techniek en de rol die techniek kan spelen in het maken van betere gebouwen. Brouwer wilde de innovatie en industrialisatie in de bouw bevorderen en zocht samenwerking tussen architecten, industrieel ontwerpers en de industrie. De gebouwen van Brouwer zijn herkenbaar aan een rationele structuur - vaak de zichtbare draagconstructie - maar kennen altijd wel een dissonant.

Ons kantoorgebouw is gebouwd in 1987. In de Architectuurgids Delft schrijft men er het volgende over:
"Dit bedrijfsverzamelgebouw is geheel uit geprefabriceerde elementen opgebouwd. Dit heeft de architect in de vormgeving duidelijk tot uiting willen laten komen. Dat is goed af te lezen van de industrieel vervaardigde witte standaard aluminium gevelelementen met de opvallende, afgeronde vensteropeningen. Ook de geprefabriceerde natte cellen, die met behulp van felrood gekleurde trekstangen als losse doosjes aan het gebouw lijken te zijn opgehangen, dragen daar sterk toe bij." 

Architectuur dus. Wij vinden ons kantoorgebouw niet lelijk... maar karakteristiek is het zeker wel.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by