Gebruiksonderzoeken

De gebruiker weet het het beste 

Bij onze ontwikkelingen stellen we altijd de gebruiker centraal. De gebruiker is immers degene die zonder problemen met de website of applicatie moet kunnen werken. We streven altijd naar gebruiksgemak, en als het even kan ook naar gebruiksplezier. Daarom voeren we ook regelmatig gebruiksonderzoeken uit. Dat doen we voor onze eigen projecten, maar ook als extern adviseur voor andere bedrijven.

Een gebruiksonderzoek is een goede manier om de ideeën en verwachtingen van gebruikers in kaart te brengen. Daarvoor zijn allerlei eenvoudige en uitgebreide methodes. We kiezen zelf vaak voor een pragmatische aanpak waarbij we enkele gebruikers bestudeeren terwijl ze het product gebruiken, en vervolgens tijdens een interview nog enkele vragen stellen over hun ervaringen. Daarbij kunnen we gebruik maken van opdrachten of scripts om de gebruiker te sturen in zijn werkzaamheden, en van camera's om het gebruik op te nemen zodat we dat achteraf nog kunnen analyseren of delen met collega's. Zelfs in de meest eenvoudige opzet levert een gebruikersonderzoek vaak al een berg aan bruikbare informatie op die we kunnen gebruiken om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Je kunt gebruiksonderzoeken inzetten in verschillende fasen van de productontwikkeling, bijvoorbeeld aan het begin (door de bestaande versie van een product te evalueren), tijdens de ontwikkeling (door schetsen of werkende prototypes te onderzoeken) of aan het eind (door het resultaat van de ontwikkeling te evalueren en dat te gebruiken als input voor een vervolgtraject).

Voorbeeldprojecten

  • We voerden expert reviews en gebruiksonderzoeken uit voor de systemen van diverse klanten, zodat we op basis daarvan de functionaliteit en interactie konden verbeteren.
  • We hebben als extern adviseur een gebruiksonderzoek uitgevoerd voor de ontwikkeling van IMO (voor Rijkswaterstaat). Op basis van de uitkomsten hebben we een voorstel gedaan voor een herontwerp van de interface.
  • We hebben voor Toets.nl in de loop der jaren meerdere gebruiksonderzoeken gehouden onder scholieren, docenten en beheerders.  


Meld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by