Over deze case

Wat zijn de Basismeters?

De Stichting Lezen en Schrijven zet zich in voor iedereen die moeite heeft met lezen, schrijven en rekenen. Het doel is om laaggeletterdheid bij volwassenen te verminderen en bij kinderen te voorkomen. De stichting doet dat door onderzoek te doen, advies te geven en kennis te delen. De stichting biedt ook een aantal screeningsinstrumenten waarin naar voren komt of iemand moeite kan hebben met lezen, schrijven of rekenen. Tot die instrumenten behoren de Basismeters.

De Basismeters zijn eenvoudig af te nemen online instrumenten, waarvan de uitslag direct beschikbaar is. Ze geven in maximaal 15 minuten een indicatie of iemand scholing nodig heeft. De Basismeters worden bijvoorbeeld ingezet als onderdeel van de intake bij UWV, tijdens een consult bij een huisarts of tijdens een voortgangsgesprek bij een bedrijf. 

Onze aanpak

Ons werk

Tremani ontwikkelde een compleet nieuwe applicatie voor het beheren en afnemen van de Basismeters. Het systeem biedt verschillende functionaliteiten aan gebruikers in verschillende rollen. De vraagbeheerder kan vragen aanmaken en daarmee toetsen samenstellen. Consulenten kunnen in hun omgeving de toetsen aanbieden aan deelnemers en na afloop de resultaten bekijken en verwerken. Deelnemers kunnen de vragen beantwoorden en zo de hele toets doorlopen.

Omdat laaggeletterden vaak ook digitaal minder vaardig zijn, hebben we extra aandacht besteed aan het ontwerp van een prettige en gebruiksvriendelijke interface. 

Medewerker van Tremani aan het werk

Het resultaat

Screenen op laaggeletterdheid

Partners van de stichting Lezen en Schrijven mogen de Basismeters gratis gebruiken om cliënten, patiënten of werknemers te screenen op hun basisvaardigheden, en indien nodig een scholingstraject aan te bieden.

We bouwden de nieuwe Basismeters op basis van ons eigen ontwikkelplatform, zodat het systeem technisch betrouwbaar en robuust is. Na oplevering van de eerste versie hebben we nog een aantal extra functionaliteiten toegevoegd. Daarbij kwam die degelijke basis goed van pas. 

We ontwikkelen graag van dit soort applicaties. Maar we vinden het extra mooi dat we hiermee een kleine bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van laaggeletterheid in Nederland.

Kijk voor meer informatie op Basismeters.nl.

basismeters dashboard
Basismeters eindscherm
Meer weten?

Meer weten?

Heb je een vraag, een plan, of een probleem? Laten we het er eens over hebben! Neem gerust contact met ons op voor een gesprek, een offerte of een kop koffie!