Een nieuwe interface voor het TOA-toetsplatform

Online toetsen in een vriendelijke toetsomgeving

Door René Dings op 1 februari 2019  |  project

Dagelijks worden er duizenden toetsen afgenomen in het TOA-toetsplatform van Bureau ICE. Wij hebben de basis van dat toetssysteem ontwikkeld in 2007. Sindsdien zijn er al vele miljoenen toetsen met TOA afgenomen. Om dat in goede banen te leiden, doen we al sinds 2007 doorlopend onderhoud aan de applicatie. We hebben onderdelen aangepast en nieuwe functionaliteiten toegevoegd. In al die jaren is de gebruikersinterface nauwelijks veranderd. Je zou kunnen zeggen dat de vormgeving blijkbaar zo goed was, dat deze al die jaren onveranderd gebruikt kon worden. Toch waren er genoeg redenen om eens een compleet nieuwe interface te ontwikkelen. En dat hebben we nu gedaan.

Een van de redenen voor het herontwerp was dat de vormgeving van de interface niet meer helemaal 'van deze tijd' was. Daar kwam nog bij dat Bureau ICE sinds begin dit jaar een nieuwe huisstijl heeft. Er waren ook technische redenen om de interface te vernieuwen; zo maakte de oude interface niet optimaal gebruik van de beeldschermformaten die tegenwoordig de standaard zijn. Maar het belangrijkste was misschien nog wel dat de gebruiksvriendelijkheid van TOA op een aantal punten beter kon.

Het ontwerp

Voor het ontwerpen van de nieuwe interface zijn we niet over één nacht ijs gegaan. We hebben de vragen bestudeerd die gebruikers bij de klantenservice van Bureau ICE hebben gesteld. Een usability-expert van Tremani heeft in een expert review de belangrijkste knelpunten in kaart gebracht. En in een gebruiksonderzoek hebben we bestudeerd hoe enkele gebruikers met TOA werken en waar ze zoal tegenaan lopen. Alles bij elkaar leidde dat tot een advies voor de verbetering van de gebruiksinterface. Dat advies werd uitgewerkt tot een functioneel ontwerp en een grafisch ontwerp voor TOA. We maakten een redesign voor de standaardcomponenten, zoals navigatie, tabellen en formulieren. En we maakten een goed doordacht herontwerp voor enkele specifieke functies. Vervolgens was het nog een hele klus om het nieuwe ontwerp in de applicatie door te voeren.

Op vrijdag 18 januari jl. is de compleet vernieuwde van TOA online gelanceerd. Dat was voor de gebruikers natuurlijk even wennen, maar gelukkig reageerden de meesten bijzonder positief. Met de nieuwe stijl heeft TOA nu een gebruiksinterface waar Bureau ICE weer jaren mee vooruit kan.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief

powered by